A mai világban töménytelen választék áll rendelkezésünkre mindenből, még kanapéból is. De a bőség zavarában sokszor nem is tudjuk eldönteni mire van valóban szükségünk. Éppen ezért összegyűjtöttünk pár ötletet, amiken érdemes végignézni mielőtt kanapét vásárolunk!

Fontoljuk meg a mértet

Ha nagy nappalink van, akkor át kell gondoljuk, mégis mekkora területet szeretnénk, ha elfoglalna jövendőbeli kanapénk. Szeretnénk- e mellé fotelt, vagy esetleg még egy lábtartót? Elé egy dohányzó asztalt? Ha egy egyszerűbb verziót választjuk, akkor egy L alakú kanapéval nem nyúlhatunk mellé.  Amennyiben az a cél, hogy kanapénk a nappali éke legyen, akkor érdemes egy picit kerekebb fazont választani, ügyelve, hogy sok ülőhelyet biztosítson.

Ha kicsi a nappalink, akkor kétség kívül jól kell válasszunk, hiszen a legfeltűnőbb darabja lesz a szobának. Fontos, hogy egy praktikus, kompakt darabot válasszunk, de olyat ami kiegészíti és hordozza is egyben a tér többi részét.

Pontos elhelyezés

Elemezzük hát a lakóteret. Mit csinálunk leggyakrabban ebben a szobában? Van TV? Szoktátok is nézni? Győződjünk meg róla, hogy a kanapénk abba az irányba néz majd és nem kell kényelmetlen testhelyzetből nézni a műsort. Ha nagyobb a társaság érdemes puffot vagy fotelt is hozzá illő stílusban beszerezni. Egy félkör alakú elrendezéssel remekül fel lehet osztani a nappalit, lehetőséget adva annak felbontására is, ha valaki mondjuk, külön akar vonulni olvasni.

Nézzük meg a kárpitot

Esztétika is fontos, viszont praktikum szempontjából is kulcsfontosságú milyen anyagot választunk kanapénkra. Sokak számára puha és világos szövetek azok, amik kedvesek – de amilyen szépek pont annyira sérülékenyek. Ha állatok vagy gyermek is van, nagy az esélye annak, hogy igen hamar bekoszolódik, sérülhet.

Remek választás lehet azonban a bőr és műbőr – különösen a sötétebb árnyalatok – mindig stílusos, általában jól viseli a az idő megpróbáltatásait és meglehetősen könnyen tisztítható. További lehetőség még az erősebb szövésű szövetek, úgymond zsákszövetek. Strapabírók és szintén sok árnyalatban kaphatóak, viszont kissé sprőd a tapintásuk sok esetben.

Színválasztás

Élénk, mintás vagy natúr? Sokszor nem merünk mintát választani kanapénkra. Pedig sok esetben ha minden letisztult, nagyon jó csavart tud adni a nappalinak. Ha nem merjük az egész kanapé kárpitját mintásan? Annyi baj legyen, a külön díszpárnák lehetnek izgalmasak és színesek. Ne féljünk új dolgokat kipróbálni, hiszen sokszor lakásunknak olyan kisugárzást tud adni ami mindenkiben jó benyomást kelt.